На днешния ден преди 79 години американските и съюзническите сили се

...
На днешния ден преди 79 години американските и съюзническите сили се
Коментари Харесай

Байдън: Да помним светлия пример на нашите герои от ВСВ

На днешния ден преди 79 години американските и съюзническите сили се заеха с мощно начинание - щурмувайки крайбрежията на Нормандия и стартирайки най-голямата амфибийна военна интервенция в историята. Храбрите военнослужещи са най-великото потомство в нашата история. Те се изправиха против силите на фашизма. Те непринудено дадоха живота си за нашата независимост. Заедно те откликнаха на апела на свободата в момента на най-голяма потребност.

Това съобщи американският президент Джо Байдън в изказването си във връзка на годишнината от Десанта в Нормандия. 

Нашите военнослужещи и ветерани от Втората международна война резервираха най-голямата религия в нашата страна и ние постоянно би трябвало да съблюдаваме свещените си отговорности към тях. Днес, до момента в който размишляваме върху тяхната работа и си спомняме тяхната жертва, нека също по този начин се посветим още веднъж на бъдещето, за което те се бориха - основано на независимост, народна власт, тъждество и благоприятни условия за всички, подсети той.

На 6 юни 1944 година съюзническите войски дебаркираха на френски плажове с кодови имена Омаха, Юта, Джуно, Меч и Злато, транспортирани от 7000 лодки. През този ден 4414 съюзнически бойци изгубиха живота си, 2501 от които американци. Повече от 5000 са ранени. От немска страна са убити или ранени няколко хиляди. Големият десант оказа помощ за провалянето на Хитлер и края на Втората международна война.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР